haalbaarheidsscan chloordioxidegenerator? < body>
top of page

Wat is legionella en waarom is de preventie ervan zo belangrijk in Nederland?

Bijgewerkt op: 6 dec. 2023

Legionella is een bacterie die de ziekte legionellose, ook wel bekend als veteranenziekte, kan veroorzaken. Het is genoemd naar een uitbraak van de ziekte tijdens een veteranenbijeenkomst in 1976 in Philadelphia, waarbij veel deelnemers ziek werden. Legionellabacteriën zijn wijdverspreid in natuurlijke wateromgevingen, zoals meren, rivieren en grondwater. Ze gedijen goed in warm water, vooral tussen temperaturen van 20 tot 50 graden Celsius.

Legionella kan mensen besmetten wanneer ze de bacterie inademen in de vorm van kleine druppeltjes water, zoals aerosolen of nevels. Dit kan gebeuren door het inademen van besmet waterdamp tijdens het douchen, gebruik van bubbelbaden, fonteinen, airconditioningsystemen, koeltorens en andere water nevelende apparatuur.

De meeste mensen die blootgesteld worden aan legionellabacteriën worden niet ziek. Maar sommige mensen, zoals ouderen, rokers, mensen met een verzwakt immuunsysteem of mensen met bepaalde onderliggende medische aandoeningen, lopen een hoger risico op het ontwikkelen van legionellose.


De symptomen variëren van milde griepachtige verschijnselen tot ernstige longontsteking, bekend als de veteranenziekte. Het is belangrijk om de groei en verspreiding van legionella te beheersen en te voorkomen, vooral in faciliteiten met water nevelende systemen, om de risico's op besmetting te minimaliseren.


Waarom is de preventie van legionella belangrijk?

De preventie van legionella is belangrijk om verschillende redenen:

  1. Gezondheidsrisico's: Legionella kan leiden tot de ontwikkeling van legionellose, een ernstige longinfectie die symptomen kan veroorzaken variërend van milde griepachtige verschijnselen tot ernstige longontsteking. In ernstige gevallen kan legionellose fataal zijn, vooral bij mensen met een verzwakt immuunsysteem of onderliggende gezondheidsproblemen. Door de verspreiding van legionella te voorkomen, kunnen de gezondheidsrisico's voor mensen worden verminderd.

  2. Wettelijke verplichtingen: In veel landen - waaronder Nederland - zijn er wetten en regelgevingen opgesteld om de preventie en controle van legionella te waarborgen. Organisaties en bedrijven die waternevelende systemen, zoals koeltorens, airconditioningsystemen en douches exploiteren, hebben de verantwoordelijkheid om te voldoen aan de geldende regels en voorschriften om de volksgezondheid te waarborgen.

  3. Maatschappelijk vertrouwen: Het voorkomen van legionella en het zorgen voor veilig water is essentieel om het vertrouwen van het publiek te behouden. Mensen verwachten dat ze veilig water kunnen gebruiken en consumeren zonder het risico te lopen op ernstige gezondheidsproblemen. Door adequaat legionellabeheer te implementeren, kunnen organisaties het vertrouwen van hun klanten, werknemers en het bredere publiek behouden.

  4. Kostenbesparing: Een effectieve preventie van legionella kan ook leiden tot kostenbesparingen op de lange termijn. Een uitbraak van legionella kan leiden tot juridische geschillen, boetes, schadeclaims en reputatieschade voor organisaties. Door proactief preventieve maatregelen te nemen, kunnen deze kosten en risico's worden geminimaliseerd.

Al met al is de preventie van legionella van cruciaal belang om de volksgezondheid te waarborgen, wettelijke verplichtingen na te leven, vertrouwen op te bouwen en kosten te besparen.


Nieuwe goedgekeurde techniek met chloordioxide ter bestrijding tegen structurele legionella problemen


De OnicBlue Chloordioxide Generator is dé nieuwe goedgekeurde techniek om legionella en biofilm te verwijderen, beheersen en te bewaken. Met het gebruik van de gatekeeper zijn er geen corrigerende acties meer nodig zoals reiniging van de installatie en herbemonstering. Dit zorgt voor een jaarlijkse kostenbesparing op legionellabeheer van gemiddeld zo'n 80 procent. Dankzij de toelating van het (Ctgb) is de OnicBlue Generator niet alleen inzetbaar voor ziekenhuizen, verpleeghuizen of zorginstellingen, maar ook voor kantoren en hotels. Naast de garantie op een legionella veilige omgeving is chloordioxide 100% afbreekbaar en dus niet ongezond voor mens, natuur en milieu.


Benieuwd wat de OnicBlue Generator voor uw pand kan betekenen? Klik dan hier:

27 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page
haalbaarheidsscan chloordioxidegenerator? < body>