haalbaarheidsscan chloordioxidegenerator? < body>
top of page

Waarom chloordioxide tegen legionella?

Bijgewerkt op: 7 dec. 2023

Door nieuwe regelgeving kan chloordioxide veel legionella problemen oplossen. Legionella, een bacterie die gedijt in waterige omgevingen en ernstige gezondheidsrisico's met zich meebrengt, vereist doeltreffende methoden voor bestrijding en beheersing. Chloordioxide, een krachtig ontsmettingsmiddel, wordt sinds kort gebruikt om de groei van legionella te voorkomen en te elimineren. Laten we eens dieper ingaan op het effect van chloordioxide op legionella, de werkzaamheid ervan en hoe het wordt toegepast.


Wat is Chloordioxide?

Chloordioxide (ClO2) is een chemische stof die wordt gebruikt als desinfectiemiddel vanwege zijn krachtige antimicrobiële eigenschappen. In tegenstelling tot chloor is chloordioxide een gas dat opgelost kan worden in water en effectief is bij lagere concentraties.


Werkingsmechanisme tegen legionella

Chloordioxide bestrijdt legionella door verschillende mechanismen:

  1. Oxidatie: Het reageert met de celwand en celmembranen van bacteriën, waardoor deze worden beschadigd. Dit leidt tot de vernietiging van de bacteriële structuur en verhindert de groei en voortplanting van Legionella.

  2. Ontsmettingskracht: Chloordioxide is effectief bij lagere concentraties dan chloor en heeft een snellere desinfecterende werking. Hierdoor kan het Legionella effectief doden zonder schadelijke bijwerkingen voor mensen of materialen in de behandelde omgeving.

Effectiviteit tegen legionella

Onderzoek toont aan dat chloordioxide een effectieve remedie is tegen legionella in waterige systemen. Het is in staat om zowel planktonische cellen (vrije zwevende bacteriën) als biofilms (bacteriële kolonies) te elimineren, waardoor het een betrouwbare keuze is voor de bestrijding van deze bacterie.

Studies hebben aangetoond dat chloordioxide een breed werkingsspectrum heeft, waarbij het niet alleen Legionella pneumophila (de meest voorkomende soort die verantwoordelijk is voor de ziekte bij mensen) doodt, maar ook andere bacteriën, virussen en protozoa kan elimineren.


Toepassingen van Chloordioxide

Chloordioxide wordt gebruikt in diverse waterige systemen, waaronder:

  1. Koeltorens en airconditioningsystemen: Regelmatige behandeling met chloordioxide voorkomt de vorming van legionella in deze systemen, waar water zich kan ophopen en ideaal is voor bacteriële groei.

  2. Drinkwaterdesinfectie: In sommige gevallen wordt chloordioxide gebruikt als alternatief voor het desinfecteren van drinkwater, waarbij het effectief micro-organismen doodt zonder ongewenste bijproducten te vormen. Dankzij de vernieuwde certificeringen is de toepassing goedgekeurd op zowel prioritaire instellingen (hotels, ziekenhuizen en verpleeghuizen) als niet prioritaire instellingen (kantoren).Conclusie

Chloordioxide blijkt een krachtig middel te zijn in de strijd tegen Legionella-besmettingen in waterige systemen. Zijn vermogen om snel en effectief bacteriën te doden, samen met een breed werkingsspectrum en minder schadelijke bijwerkingen in vergelijking met chloor of koper-zilver ionisatie maken het een waardevolle keuze voor waterbehandeling.

Het gebruik van chloordioxide vereist nauwkeurige dosering, monitoring en toepassing volgens richtlijnen om effectief te zijn. Het blijft van essentieel belang om een evenwicht te vinden tussen doeltreffendheid en veiligheid bij het gebruik van dit desinfectiemiddel.

Dankzij de goedgekeurde certificaten (C.t.g.b.) en de toekomstige BRL 14010-3 zijn alle facetten rondom de regels en wetgeving veilig en goedgekeurd. Benieuwd hoe de toepassing van chloordioxide van jouw pand een 100% veilige legionella-omgeving kan maken? Lees hier dan meer over chloordioxide generator.

134 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page
haalbaarheidsscan chloordioxidegenerator? < body>