haalbaarheidsscan chloordioxidegenerator? < body>
top of page

Legionellabesmetting door cv-ketels: dit moet je erover weten

Bijgewerkt op: 6 dec. 2023Vorig jaar zijn elf mensen hoogstwaarschijnlijk besmet met legionella door nieuwe cv-ketels van het merk Ferroli. Twee van hen zijn helaas overleden. Welke specifieke cv-ketels waren betrokken? Wij leggen het uit.


Recent geplaatste ketels

De zaak kwam aan het licht toen vier bewoners van een wooncomplex vrijwel gelijktijdig legionella opliepen. Tjalling Leenstra van het RIVM wil niet zeggen over wat voor soort complex het gaat en waar deze staan. “Het bijzondere van dat eerste cluster was de relatie met recent geplaatste ketels. Dat was de aanleiding om ook bij de volgende gevallen te kijken of er een relatie met de ketels was”, aldus Leenstra. De volgende besmettingen waren verspreid over het hele land, maar telkens bleek dat kort ervoor dat nieuwe combiketels van Ferroli defect waren.


Volgens het RIVM zijn de besmettingen hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door twee typen combiketels van Ferroli. Ferroli en de NVWA roepen mensen op de ketel te laten reinigen. Het gaat om ketels van BlueSense en BlueHelix die na 1 januari 2022 zijn gemaakt. De serienummers beginnen met het cijfer 22 van 23.


Klachten na besmetting

Legionella is een bacterie die groeit in water met een temperatuur tussen de 20 en 50 graden. Je wordt er meestal niet ziek van als je de bacterie inademt. Als dit wel gebeurt, krijg je na twee tot tien dagen last van klachten. Soms gaat dit om milde symptomen die lijken op griepklachten en na een paar dagen vanzelf weer over gaan. Maar in ernstige gevallen kan de legionellabacterie zorgen voor een longontsteking, ook wel veteranenziekte of legionellose genoemd. Deze vorm van longontsteking kan ernstig verlopen, soms zelfs met dodelijke afloop.


De RIVM-chef benadrukt dat een legionellabesmetting niet altijd leidt tot ernstige klachten. “Dat gebeurt vooral bij ouderen, rokers en mensen met een zwakkere afweer. Mensen die altijd een hoog risico lopen bij longontsteking, lopen ook het grootste risico op een ernstig beloop of overlijden bij legionella. Je moet kwetsbaar zijn om er erg ziek van te worden.”

Meer weten over hoe je legionella symptomen herkent? Lees dan dit artikel: Dit is hoe je legionellasymptomen herkent

42 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page
haalbaarheidsscan chloordioxidegenerator? < body>