haalbaarheidsscan chloordioxidegenerator? < body>
top of page

Hoe snel krijg ik klachten van legionella en welke hulp heb ik nodig na een besmetting?

Bijgewerkt op: 6 dec. 2023


Legionella is een bacterie die zich in (leiding)water en in de bodem kan bevinden. Deze bacteriën gedijen bij voorkeur in stilstaand water en bij temperaturen variërend van 20 tot 50 graden Celsius. Het inademen van zeer kleine waterdruppeltjes die de legionellabacterie bevatten, zoals waternevel, kan leiden tot ziekte. Waternevel ontstaat bijvoorbeeld tijdens activiteiten zoals douchen, in whirlpools en in natte koeltorens. Als u in aanraking komt met deze besmette nevel, loopt u risico op gezondheidsproblemen.


Symptomen van een longontsteking door legionella

  • Snel opkomende hoofdpijn

  • Spierpijn

  • Gevoel van algehele malaise

  • Longontsteking, hoesten en/of kortademigheid

  • Koorts boven de 39 °C

  • Soms braken en diarree

  • Verwardheid

Een longontsteking veroorzaakt door legionella kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. In veel gevallen is ziekenhuisopname vereist, gevolgd door een behandeling met antibiotica. Na herstel kan het aanzienlijke tijd duren voordat iemand volledig hersteld is. In Nederland komt het voor dat ongeveer 2 tot 10% van de patiënten met een legionellalongontsteking overlijdt. Het risico op overlijden is vooral hoger bij oudere personen. De ziekte kan niet van de ene mens op de andere worden overgedragen en is dus niet besmettelijk. Het drinken van water vormt geen risico.


Wat moet ik doen als ik deze symptomen heb?

Als u vermoedt dat u een longontsteking veroorzaakt door Legionella heeft, aarzel dan niet en neem onmiddellijk contact op met uw huisarts. Zorg ervoor dat u vermeldt dat u mogelijk in aanraking bent geweest met de legionellabacterie.

De incubatietijd, wat de periode is tussen de besmetting en het optreden van de eerste ziekteverschijnselen, varieert van 2 tot 19 dagen. De gemiddelde incubatietijd is ongeveer 5 tot 6 dagen.


Op zoek naar een definitieve oplossing tegen legionella? Klik dan hier.



14 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
haalbaarheidsscan chloordioxidegenerator? < body>