haalbaarheidsscan chloordioxidegenerator? < body>
top of page

Innovatieve legionella beheersing dankzij Chloordioxide

Bijgewerkt op: 6 dec. 2023

HelderheidOverWater was het vierde bedrijf in Nederland dat BRL-6010 werd gecertificeerd. Het heeft al meer dan twee decennia ervaring met het opstellen van risicobeheers- en implementatieplannen rond legionella. Met leidingreiniging door chloordioxide en software-ondersteuning bij het legionellabeheer heeft het bedrijf enkele baanbrekende innovaties op dit gebied in handen.De legionella-uitbraak in Bovenkarspel in 1999 zullen velen zich nog herinneren. Minder bekend is, dat er jaarlijks nog altijd twee- tot driehonderd legionella-gerelateerde ziekenhuisopnames aan de GGD worden gerapporteerd.


Ongrijpbaar


“De ideale groei-omstandigheden voor legionella liggen tussen de 25 en 50 graden Celsius”, zegt legionella-adviseur Richard de Vos van HelderheidOverWater. “Voor de zekerheid is het aanhouden van een warmwatertemperatuur van 60 graden aan te raden.”

In sommige gebouwen, waaronder zorginstellingen, helpt dat niet. Dan is chemisch reinigen nodig. Soms moet dat zelfs regelmatig worden herhaald, met onrust onder de bewoners, hoge kosten en druk op de personeelsuren tot gevolg. “Legionella is een ongrijpbaar fenomeen”, weet De Vos. “Veel mensen denken dat het probleem vooral in oude gebouwen zit, maar er is ook nieuwbouw waaruit de bacterie bijna niet is weg te krijgen.”


Chloordioxide


Spoelen gebeurt traditioneel met koper en zilver dat via elektrolyse is opgelost in water. Deze metalen laten restproduct achter in de leidingen. Daarom heeft HelderheidOverWater zich hard gemaakt voor de toelating van spoeling met geur- en smaakloze chloordioxide. Dit wordt ook gebruikt voor het bleken van houtpulp en bloem en is nu zeven jaar in Nederland toegestaan voor legionellabestrijding. HelderheidOverWater is de enige in Nederland die het toepast. In Amerika is het heel gebruikelijk, maar de toegelaten dosis daar ligt met 1 milligram per liter vijf keer zo hoog als die HelderheidOverWater gebruikt.

De Vos: “Doordat het gasvormig is, laat het geen residu achter. Bij toepassing ervan zou de warmwatertemperatuur veilig terug naar 50 graden kunnen. Een klant met een tot dan toe onoplosbare legionellaproblematiek stond men op het punt 1,2 miljoen euro in een heel nieuw drinkwaterleidingnet te investeren. Chloordioxidebehandeling maakte dit uiteindelijk overbodig.”

Rust door software


HelderleidOverWater ondersteunt de legionellabestrijding door middel van een chloordioxide-generator met software die op een dashboard in één oogopslag de stand van zaken duidelijk maakt. De Vos: “We maken in samenwerking met een zorginstelling een beheersplan en de software geeft duidelijk aan wanneer welke taken moeten worden uitgevoerd. Dat geeft rust in de organisatie.”


Artikel geschreven voor het Financieel Dagblad. Publicatie op: 14-07-2023 https://fd.nl/krant?publication=50

44 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page
haalbaarheidsscan chloordioxidegenerator? < body>