haalbaarheidsscan chloordioxidegenerator? < body>
top of page

Meer patiënten door legionella in het ziekenhuis: ‘Je kunt heel ziek worden van water’Het aantal ernstige ziektegevallen door legionella groeit snel, met een alarmerende toename van patiënten die met een ernstige longontsteking in het ziekenhuis belanden. Het afgelopen jaar werden minstens negenhonderd mensen opgenomen, met tientallen dodelijke slachtoffers tot gevolg. Patiënten waarschuwen voor de ernst van de situatie, benadrukkend dat water potentieel zeer ziek kan maken.


In de afgelopen tien jaar is het aantal ziekenhuisopnames als gevolg van de legionellabacterie meer dan verdrievoudigd. De precieze oorzaak van deze toename blijft onduidelijk, aangezien het vaak moeilijk is om de bron van besmetting vast te stellen, zoals aangegeven door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).


Eerdere gevallen van besmetting werden gerapporteerd bij afvalwaterzuiveringsinstallaties, bubbelbaden en natte koeltorens, essentiële onderdelen in het koelproces van gebouwen of productie-installaties. "We hebben aanwijzingen dat de meerderheid van de besmettingen plaatsvindt door blootstelling aan legionella in de omgeving," verklaart Alvin Bartels, beleidsadviseur infectiepreventie bij het RIVM.


Het RIVM merkt op dat tijdens periodes van langdurige hitte gevolgd door regenval, meer mensen ziek worden. Vorig jaar waren er vooral tijdens de zomermaanden veel ziekenhuisopnames als gevolg van ernstige longontsteking. Naar schatting overlijdt uiteindelijk 5 tot 10 procent van de opgenomen patiënten aan de gevolgen van een legionella-infectie, wat betekent dat alleen al in 2023 tientallen mensen zijn gestorven als gevolg van de bacterie.


Patiënten kunnen langdurige klachten overhouden

Precies daarom waarschuwt de Stichting Veteranenziekte voor een besmetting. ,,Je kunt echt heel ziek worden van water”, zegt vice-voorzitter Diana Snijder. De patiëntenorganisatie ziet mensen die langdurig klachten overhouden, vergelijkbaar met post-covid. ,,Die mensen houden last van vermoeidheid, concentratieproblemen. Ik ken mensen die na vijf jaar nog niet hersteld zijn.”


De patiëntenorganisatie vreest dat de ruim negenhonderd besmettingen slechts het topje van de ijsberg zijn. ,,Dat zijn de patiënten die in het ziekenhuis lagen en zijn getest. Maar heel veel mensen zullen niet eens weten dat ze een legionella-infectie hebben”, verklaart Snijder. Temeer omdat niet iedereen zo ziek wordt en een besmetting ook een verkoudheid kan veroorzaken. Om de bacterie beter in de gaten te houden, pleit de Stichting Veteranenziekte voor meer testen bij huisartsen. ,,Met corona moesten we allemaal testen. Dit ziektebeeld lijkt op corona, maar bijna niemand wordt getest”, zegt Snijder. Het RIVM stelt ook dat mensen vanaf 40 jaar een steeds groter risico gaan lopen op ernstige ziekte door legionella.


Lastig om infectie te voorkomen

Toch blijft het lastig om een legionella-infectie te voorkomen. ,,Voorkom verneveling en laat een zak tuinaarde niet in de zon liggen”, adviseert Snijder. Bartels: ,,Als je een bubbelbad in de tuin hebt, is het verstandig dat regelmatig goed schoon te maken. Al kan je het niet helemaal voorkomen. En de kans dat je ziek wordt, is gelukkig nog klein.” Het is intussen 25 jaar geleden dat er een grote uitbraak in Bovenkarspel was, waarbij in korte tijd 32 mensen overleden. Bron: AD.Comments


bottom of page